Garmin XT2

John_k

Active Member
Εγγραφή
3 Ιανουαρίου 2014
Δημοσιεύσεις
237
Περιοχή
Θεσσαλονίκηηηηηη
Μοτοσυκλέτα
GS 1200 2009 μοντ. :-)
Αυτο υπήρχε κανονικά 1 χρόνο πριν βγει το XT2. Απλα τώρα το XT2 το έχει ενσωματωμένο.
Οοο δεν το γνώριζα, συγνώμη για την παραπληροφόρηση!
 

Amberjack

Active Member
Εγγραφή
9 Απριλίου 2019
Δημοσιεύσεις
150
Περιοχή
Κύπρος
Καλησπέρα σύντροχοι.

Κατ΄αρχάς να πω ότι καλό είναι να γίνονται σεβαστές οι προσωπικές απόψεις του καθενός και να μην έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι δικές μας προσωπικές απόψεις αποτελούν κάποιο θέσφατο. Μετά από αυτήν την εισαγωγή θα πω και την δική μου άποψη.

Τα GPS μηχανής και αυτοκινήτου, τεχνολογικά είναι κάτι σαν την instant φωτογραφία. Η παντοδύναμη κάποτε Kodak, έκλεισε πιστεύοντας ότι ο κόσμος δεν θα σταματήσει ποτέ να θέλει τυπωμένες φωτογραφίες και φιλμ. Οι κατασκευαστές GPS απλά έχουν στραφεί σε άλλες επιλογές. Από πλευράς καταναλωτικών συσκευών, ο μόνος λόγος να έχει κάποιος αυτόνομη συσκευή GPS είναι το off road (όχι μόνο για μηχανή αλλά σε διάφορες μορφές) και η θάλασσα. Όχι γιατί εδώ ένα κινητό δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά, αλλά γιατί πρόκειται για θέμα ασφάλειας που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να το επιβάλει και ο νόμος. Όσο ακριβές είναι ότι μπορεί να χαλάσει το κινητό ενώ είσαι στο δρόμο, άλλο τόσο ακριβές είναι ότι το GPS δεν χαλάει ποτέ. Τα NAVI που παίρνουμε από την BMW (φασόν είναι) έχουν καταντήσει ανέκδοτο. Συνεπώς κανόνες σε αυτά δεν υπάρχουν. Το μόνο που υπάρχει είναι ο τρόπος με τον οποίο βολεύεται ο καθένας και η σύγκριση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της κάθε συσκευής, 4 από τα οποία θα προσπαθήσω να αναφέρω, ξαναλέω, με την προσωπική μου οπτική που δεν μπορεί να σημαίνει και τίποτα για κάποιον άλλον.

  • Ευκολία χειρισμού συσκευής: Το GPS είναι απλό, κάνει μόνο ένα πράγμα οπότε άνετα κερδίζει.
  • Χάρτες: Στην συσκευή GPS πρέπει να ανανεώνεις χάρτες (οι οποίοι την επόμενη μέρα μπορεί να αλλάξουν αλλά ανανέωση θα πάρεις τον άλλο μήνα), πολλές φορές και επί πληρωμή, πολλές φορές και με κάποια περίεργη διαδικασία μέσω υπολογιστή. Στο κινητό δεν κάνεις απολύτως τίποτα και έχεις ανά πάσα στιγμή τους πιο ανανεωμένους χάρτες που υπάρχουν στον πλανήτη, αυτούς της google. Εδώ κερδίζει το κινητό.
  • Εύρεση προορισμών: Ασύγκριτα καλύτερο το κινητό μιας και η google λειτουργεί σε όλες τις γλώσσες by default, ενώ αν γράψεις το κωλοχώρι σου με λάθος ορθογραφία, θα το βρει για πλάκα. Το GPS, αναλόγως του brand, μπορεί να δυσκολευτεί αρκετά. Δεν πιστεύω να υπάρχει έστω και ένας χρήστης συσκευής GPS που να μην έχει σταματήσει σε ταξίδι έστω και μια φορά για να συμβουλευτεί και το google maps ή για να βρει σε αυτό το ξενοδοχείο του.
  • Ανθεκτικότητα: Δεν υπάρχει 100% bulletproof ηλεκτρονική συσκευή σε αυτόν τον κόσμο. Από πλευράς hardware και μόνο, τα κινητά μπροστά στα GPS είναι εργοστάσια και έργα τέχνης μαζί. Προσωπικά αρνούμαι να πληρώσω αντίστοιχα χρήματα για μια συσκευή που γνωρίζω ότι κατασκευαστικά κοστίζει λιγότερο. Είναι σίγουρο ότι ένα GPS είναι πιο ανθεκτικό γιατί είναι αρκετά πιο χαζό ως συσκευή και προφανώς κατασκευαστικά δίνει έμφαση στην ανθεκτικότητα. Αλλά αυτό δεν μου λέει τίποτα.


Προσωπικά πάλι, έχω κάνει 3 ταξίδια μόνο με κινητό με 40 βαθμούς 3-4 χιλιάδες χιλιόμετρα μόνιμα πάνω στον φορτιστή και αναμμένο το GPS σε google maps. Στο ένα από αυτά είχα και split την οθόνη και έβλεπα ταυτόχρονα το Wunderlinq και το google maps, λειτουργία που θερμαίνει ακόμη περισσότερο το κινητό. Το σωστό βέβαια είναι να μην έχεις μόνιμα το κινητό στον φορτιστή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνεις. Δεν είμαι ο μόνος που το έχει κάνει και συνεχίζω να το κάνω βέβαια. Για παράδειγμα ο γνωστός Βούλγαρος που έχει γυρίσει τον μισό πλανήτη με το Tenere, εδώ και μια 5ετία μόνο κινητό χρησιμοποιεί για navigation. Πλέον ταξιδεύω κυρίως με την εφαρμογή BMW connect αλλά αφού προηγουμένως έχω φορτώσει όλες τις διαδρομές και βάζω google maps μόνο αν παραστεί ανάγκη. Ο λόγος είναι ότι μου αρέσει να τα έχω όλα μαζί και να τα χειρίζομαι από τη γνωστή ροδέλα.

Από την άλλη, υπάρχουν χρήστες που το κινητό το έχουν μόνο για να μιλάνε στο τηλέφωνο και αισθάνονται πολύ πιο άνετα με την χρήση GPS. Όπως επίσης υπάρχουν και οι χρήστες iphone που αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα από αυτούς που έχουν android (έχουν καταγραφεί σε forums από σοβαρή υπερθέρμανση μέχρι σπάσιμο οθόνης από κραδασμούς). Εκεί βάζεις ένα GPS και τελειώνεις. Επιπλέον, κάποιος μπορεί να θέλει ένα ειδικό κολπάκι που κάνει μόνο το κινητό ή μόνο το GPS. Για παράδειγμα, η λειτουργία αυτή που έδειξαν τα παιδιά από την Κατερίνη (GR adventure riders) με την ένδειξη της θέσης των μηχανών της παρέας είναι τόσο εκπληκτική που ήδη ψάχνω με ποια εφαρμογή θα το κάνω κι εγώ στο κινητό...

Γενικώς περί ορέξεως και αν θέλει κάποιος να δίνει 1000€ για κινητό και άλλα 1000€ για GPS είναι γούστο του και καπέλο του.
Αυτά και sorry για το σεντόνι...
 

takis ninja

Well-Known Member
Εγγραφή
12 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσιεύσεις
9.480
Περιοχή
Mελίσσια
Μοτοσυκλέτα
GS1200LC 14 Adv
GS-1200R 09 Adv
zx 1100 ninja
XRV 650 africa Twin HRC
GSXR 1100
GPz 900 R ninja
GPz 550 καρχαριας
MBX 50
Εχω κανει ταξιδια με το κινητό με νορμαλ συνθήκες καιρου σε πάει ακριβως εκεί που θέλεις και το gps ανοικτό...εχει τύχει παλια να παρεκκλίνει το gps.....υπάρχουν αντικραδασμικες βάσεις για το κινητό...
 

Amberjack

Active Member
Εγγραφή
9 Απριλίου 2019
Δημοσιεύσεις
150
Περιοχή
Κύπρος
Για όσους αρέσκονται στα τεχνολογικά μπλιμπλίκια, υπάρχουν εξαιρετικές λύσεις για κινητό και tablet.
Η πρώτη είναι το γνωστό πλέον Wunderlinq και η δεύτερη είναι το επίσης εξαιρετικό DMD2.

Στο παρακάτω video ο τύπος από τους Nomad Sweden κάνει και πλάκα για την Garmin και το DMD2...
 

Billy_gs

Active Member
Εγγραφή
22 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσιεύσεις
99
Εννοείται πως είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και είναι όμορφο να ανταλλάσουμε γνώμες και ιδέες, εξάλλου και η αντιπαράθεση είναι μέσα στο παιχνίδι κ αυτό το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, τουλάχιστον για εμένα :)

Παρόλα αυτά έχω τις ενστάσεις μου..Όταν πχ ταξιδεύεις στην Ευρώπη και έχεις άπειρες επιλογές στην "επόμενη γωνία", είτε για επισκευή, είτε για αγορά νέας συσκευής, πακέτα χρήσης δεδομένων κλπ κλπ τότε δεν αγχώνεσαι καν. Όταν η σήμανση είναι εξαιρετικά καλή...τόσο όπου αν χαθώ τότε θα πρέπει να αναθεωρήσω για το αν θα πρέπει να λέγομαι μοτοσυκλετιστής ή όχι.
Τι γίνεται όμως όταν ξεφεύγεις λίγο από τα συνηθισμένα? Όταν πας κάπου πιο μακριά, όταν φύγεις για 1, για 2, ή για 3 μήνες ταξίδι όπου δεν έχεις πάντα την επιλογή της αντικατάστασης ή της επισκευής, όπου οι συνθήκες είναι πραγματικά αντίξοες, θες από σκόνη, θες από κρύο, θες από βροχή, θες από ζέστη. Εκεί το τηλέφωνο είναι πραγματικά πολύτιμο. Τι θα κάνω αν μου σπάσει η οθόνη ή το χάσω? Αυτομάτως μένω χωρίς τηλέφωνο, χωρίς emails, χωρίς internet, χωρίς gps και χωρίς κάμερα...ταυτόχρονα!!!! Το GPS έχει μόνο μία δουλειά να κάνει, ειναι μονίμως τοποθετημένο στη μηχανή κ έτσι έχεις λιγότερες πιθανότητες να πάθει κάτι, και αν συμβεί, έχω την εφεδρική λύση του τηλεφώνου.
Πρόσφατα συνειδητοποίησα πως το Zumo XT που για καιρό χλεύαζα δεν εχει να ζηλέψει τίποτα από ένα σύγχρονο τηλέφωνο. Είναι ακριβές, update δεν κάνεις κάθε βδομάδα και δεν κοστίζει ουτε το 1/3 απο ότι ένα σύγχρονο iPhone.
Long story short για μένα το τηλέφωνο είναι η εύκολη λύση. Ειδικά σε μεγαλουπόλεις, όπως αυτη που ζω!
 
Top