Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265
Όπως σας υπoσχέθηκα, αρχίζω να αναρτώ έγκυρες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τον εμβολιασμό έναντι της covid-19.
Προσπάθησα να εκλαϊκεύσω τις πληροφορίες και να προσφέρω και επίσημα links.
Ξεκινάμε λοιπόν...
 

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265
Τα εμβόλια μας προστατεύουν και πόσο;

Οι εμβολιασμοί προστατεύουν εκείνους που εμβολιάζονται. Τα στοιχεία από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο το έχουν αποδείξει με συντριπτικά αποτελέσματα (*).

Ακόμη, και αν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος έρθει σε επαφή και μολυνθεί με τον ιό, τα συμπτώματα τείνουν να είναι ανύπαρκτα ή ήπια. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους ανεμβολίαστους. Αυτοί κινδυνεύουν από τις σοβαρές συνέπειες της νόσου, χωρίς να προσθέσουμε τα μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου.

Πόσο κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι, σε σχέση με τους εμβολιασμένους;

Ιδού:
180997976_3975554089150514_6590589154095506608_n.jpg
H Natalie E. Dean, είναι Assistant Professor of Biostatistics στο πανεπιστήμιο Harvard.
Μπορείτε να την παρακολουθείτε εδώ:

https://twitter.com/nataliexdean?ref_src=twsrc^google|twcamp^serp|twgr^author

(*) Η πιο πρόσφατη μελέτη (5 Μαΐου) για το Ισραήλ δημοσιεύτηκε στο Lancet (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00947-8/fulltext) και μεταξύ άλλων έδειξε ότι 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση προστατεύει:
  • κατά 95,3% έναντι της λοίμωξης,
  • κατά 97,2% έναντι της νοσηλείας και
  • κατά 96,7% έναντι του θανάτου.
Ωστόσο αυτά μειώνονται σημαντικά όταν οι άνθρωποι έχουν λάβει μόνο μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου:
- 57,7% έναντι της λοίμωξης,
- 75,7% έναντι της νοσηλείας και
- 77% έναντι του θανάτου.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις χωρών όπως η Χιλή ή οι Σεϋχέλλες που ο εμβολιασμός απέτυχε να περιορίσει την πανδημία. Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός σταμάτησε να εφαρμόζει τα μέτρα πρόωρα, μετά την πρώτη δόση. Στη δεύτερη, ο εμβολιασμός έγινε κυρίως με ένα κινεζικό εμβόλιο, για το οποίο τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι είναι μόνο κατά 50% αποτελεσματικό.
 

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265
Τα εμβόλια μειώνουν και τη μετάδοση του ιού;

Είδαμε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί προστατεύονται από τον ιό και πως το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως με σαφήνεια είναι εάν αν αποτρέπει την λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης.

Γνωρίζουμε όμως ότι αν συμβεί, εάν δηλαδή κολλήσουμε, τότε τα εμβόλια αποτρέπουν την βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες. Αλλά μπορεί να παραμείνει ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα. Όχι, γιατί κολλήσαμε τον ιό από το εμβόλιο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Κολλήσαμε γιατί εκτεθήκαμε στον ιό.

Επομένως, το εμβόλιο θα μας προστατεύσει εμάς, αλλά ίσως μείνει κάποια ποσότητα του ιού, που κολλήσαμε μέσα μας. Εμείς δεν κινδυνεύουμε αν έχουμε εμβολιαστεί. Αλλά επειδή θα μείνει ο ιός στο στόμα και στη μύτη μας, χωρίς να απειλεί εμάς, εάν βήχουμε ή αν μιλάμε έντονα, μπορεί το ιικό φορτίο να μεταφερθεί από εμάς και να πάει για παράδειγμα στο συνομιλητή μας, ή στο διπλανό μας στην ουρά στο σούπερ μάρκετ, που εάν δεν είναι εμβολιασμένος, και δεν έχει εκτεθεί στον ίο, μπορεί να κολλήσει και ίσως να νοσήσει.

Πόσο πιθανό όμως είναι αυτό; Δηλαδή, ποσό πιθανό είναι να μείνει επαρκές ιικό φορτίο σε εμάς έτσι ώστε να είναι δυνατόν να μεταδίδουμε άθελα μας τη νόσο;

Ξέρουμε πλέον από αρκετές μελέτες ότι δεν είναι πολύ πιθανό. Κάποιες από αυτές παρατίθενται στον συνημμένο πίνακα. Βλέπουμε δηλαδή με στοιχεία από διαφορετικές χώρες πως τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μειώνουν την ασυμπτωματική λοίμωξη και πως το ποσοστό μείωσης των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους ασυμπτωματικούς ή συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, είναι τουλάχιστον 75%. Η ασυμπτωματική λοίμωξη είναι η παράμετρος που μελετάται πέραν του προφανούς λόγου και γιατί συνήθως το πολύ χαμηλό ιικό φορτίο εκδηλώνεται και ασυμπτωματικά. Πιθανότατα λοιπόν οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να προωθήσουν τη μετάδοση (σύμφωνα με τις τιμές Ct από τα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη των εμβολιασθέντων στις μελέτες).

PIANKAS-MELETES-ASYMPTWMATIKH-METADOSH.jpg
Πάρα ταύτα, ένα 10-25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο. Για αυτό λέμε ότι μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες.

Αν όμως βρεθούν 4 φίλοι σε ένα σπίτι και είναι όλοι εμβολιασμένοι τότε δεν θα χρειαστεί να φοράνε μάσκα. Γιατί το πιο πιθανό είναι να είναι όλοι προστατευμένοι από το εμβόλιο

Αν όμως ένας από αυτούς είναι ανοσοκατασταλμένος για παράδειγμα, τότε πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα. Γιατί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι εξίσου μεγάλη για τους ανοσοκατασταλμένους. Εκτός και αν ο ανοσοκατασταλμένος έχει κάνει εξετάσεις και η/ο γιατρός του τον έχει διαβεβαιώσει ότι έχει επαρκή ανοσία.

Επομένως, μέχρι να ξέρουμε οριστικά για το αν τα εμβόλια σταματούν πλήρως τη διασπορά, αν κολλήσουμε τον ιό αφού εμβολιαστούμε, καλό είναι να προσέχουμε για να προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας και όσους συναναστρεφόμαστε.
 

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265
Πόσο διαρκεί η ανοσία;

Πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη φυσική νόσηση ή μετά από τον εμβολιασμό; Οι σχετικές έρευνες είναι σε διαρκή εξέλιξη. Όσον αφορά τα εμβόλια, φαίνεται ότι η ανοσία διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα έχει μεσολαβήσει από την έναρξή των ερευνών (μέχρι στιγμής 6 μήνες).

Κεντρικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι:

• εάν η λοίμωξη δημιουργεί μια δεξαμενή κυττάρων μνήμης έναντι του ιού, και

• εάν αυτά τα κύτταρα είναι ικανά να αποτρέψουν μια μεταγενέστερη λοίμωξη.

Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι ασθενείς αναπτύσσουν ισχυρή και συγκεκριμένη ανοσοπροστασία (και κυτταρική μνήμη) μετά από φυσική λοίμωξη. Παρέμενε όμως ασαφές εάν αυτές οι αποκρίσεις σχετίζονται με συγκεκριμένα κλινικά ή ανοσολογικά αποτελέσματα. Στο τρέχον τεύχος του Nature Immunology δημοσιεύτηκε μια μελέτη που οι ερευνητές ασχολήθηκαν με την ανθεκτικότητα και την ποικιλομορφία των αποκρίσεων των Τ κυττάρων μνήμης μετά από ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη από τη νόσο COVID-19 (doi.org/10.1038/s41590-021-00923-3).

Οι συγγραφείς μελέτησαν τις αποκρίσεις των Τ κυττάρων έξι μήνες μετά τη λοίμωξη σε 100 άτομα (μέση ηλικία 41 ετών), που είχαν σχετικά ήπιες λοιμώξεις (56 άτομα) ή ασυμπτωματικές λοιμώξεις (44 άτομα). Η μελέτη είναι καθησυχαστική, καθώς έδειξε πως η πλειονότητα των ατόμων που μολύνθηκαν έξι μήνες νωρίτερα, ακόμη και αν δεν παρουσίασαν συμπτώματα ή αν είχαν ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, αυτά ήταν ικανά να προκαλέσουν κυτταρική ανοσοαπόκριση ενάντια στον κορωνοϊό.

Παρόλο που άτομα με σοβαρή νόσο δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν τη μελέτη, σε άλλη πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science (https://science.sciencemag.org/content/371/6529/eabf4063) δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των ειδικών αποκρίσεων Τ κυττάρων μεταξύ των συμμετεχόντων που νοσηλεύτηκαν και εκείνων που δεν είχαν νοσηλευτεί.

Είναι σημαντικό επίσης πως οι αποκρίσεις Τ-κυττάρων (που παράγουν ιντερφερόνη γάμμα) δεν συσχετίστηκαν με την ηλικία των ατόμων που αναλύθηκαν. Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα άλλων μελετών, τα δεδομένα δείχνουν πως ισχυρές αποκρίσεις Τ κυττάρων μπορούν να προκληθούν από λοίμωξη SARS-CoV-2 ανεξάρτητα από την ηλικία κάποιου.

Ωστόσο, και δεδομένου πως παρατηρήθηκε σημαντική ετερογένεια στην απόκριση των Τ κυττάρων, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να προσδιορίσουν εάν η αρχική απόκριση των Τ κυττάρων είναι δείκτης για την απόκριση των αντισωμάτων με τά τη λοίμωξη.

Τέλος, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι παράγοντες εκτός από την αρχική σοβαρότητα της νόσου προβλέπουν τη διάρκεια και την ανθεκτικότητα της ανοσίας στον SARS-CoV-2. Σύντομα ελπίζω να έχουμε απαντήσεις και για αυτά ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις συσχετίσεις της ανοσοπροστασίας και των μακροχρόνιων κλινικών αποτελεσμάτων. Αναφέρομαι στο σύνδρομο μετά από οξύ COVID, και την επαναμόλυνση, συμπεριλαμβανομένης και της επαναμόλυνσης από παραλλαγές του κορωνοϊού.
 

Γιωργος 14

Well-Known Member
Εγγραφή
26 Οκτωβρίου 2014
Δημοσιεύσεις
1.379
Περιοχή
ΑΘΗΝΑ
Μοτοσυκλέτα
Suzuki... 50cc
HarleyD s.833
Yamaha XT600
BMW. GS 800 f
Ducati mult950
υπαρχουν στοιχεια για πλεονεκτηματα - μειονεκτηματα των τυπων των εμβολιων (mRNA - άλλα) ?
 

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265
υπαρχουν στοιχεια για πλεονεκτηματα - μειονεκτηματα των τυπων των εμβολιων (mRNA - άλλα) ?

Τα αντιϊικά εμβόλια μπορεί να διακριθούν στις ακόλουθες κατηγορίες :

- Με βάση τις πρωτεΐνες
Παρέχουν το αντιγόνο που θα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει ολόκληρα αδρανοποιημένα (θανατωμένα) εμβόλια, όπως στα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας και της γρίπης, και εμβόλια που περιέχουν υπομονάδες/πρωτεΐνες του ιού όπως τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Β και τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου.
- Με βάση τα γονίδια
Μεταφέρουν τις γενετικές οδηγίες, ώστε τα κύτταρα του ξενιστή (του εμβολιαζόμενου) να φτιάξουν το αντιγόνο, μιμούμενο με μεγαλύτερη ακρίβεια μια φυσική λοίμωξη. Στην περίπτωση των κοροναϊών, το αντιγόνο που ενδιαφέρει είναι η πρωτεΐνη-ακίδα της επιφάνειας του ιού με την οποία δεσμεύεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Δηλαδή, δεν χορηγείται η πρωτεΐνη αλλά η πληροφορία για να φτιάξουν τα κύτταρα αυτή την πρωτεΐνη και να την παρουσιάσουν στο ανοσοποιητικό.
Αυτή η λογική ακολουθείται σε εμβόλια με ζωντανούς εξασθενημένους ιούς, όπως της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς.
Στην νέα εκδοχή αυτών των εμβολίων εισάγονται οι γενετικές οδηγίες σε έναν λιγότερο επιβλαβή ιό – συχνά έναν κοινό αδενοϊό που ενδιαφέρει για να προκαλέσουν ανοσολογικές αποκρίσεις.
- Με βάση DNA και mRNA
Παρέχουν «γυμνά» νουκλεϊκά οξέα ή, πιο πρόσφατα, τα ενθυλακώνουν σε ένα νανοσωματίδιο-φορέα. Σε καθεμία από αυτές τις ευέλικτες πλατφόρμες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες μέθοδοι παραγωγής και καθαρισμού και εγκαταστάσεις παραγωγής για την παρασκευή εμβολίων για διάφορες ασθένειες. Αυτές οι εξαιρετικά προσαρμόσιμες τεχνικές ήταν ήδη διαθέσιμες όταν άρχισε η πανδημία της COVID-19 και το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι ερευνητές ήταν να καταλάβουν ποιο μέρος του ιού θα έπρεπε να βάλουν στο εμβόλιο.
Με βάση την εμπειρία στην έρευνα για το SARS και το MERS, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην πρωτεΐνη-ακίδα και να καθαρίσουν το mRNA για να το απαλλάξουν από μολυσματικούς παράγοντες.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια, τα εμβόλια mRNA δεν καλλιεργούνται σε αυγά ή σε κύτταρα, μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία.
Στην ουσία, αυτά τα εμβόλια είναι απλά χημικά που παράγονται σε δοκιμαστικό σωλήνα ή σε δεξαμενή. Αυτό καθιστά ευκολότερη και ταχύτερη την παραγωγή τους σε μαζική κλίμακα, αν και μέχρι πρότινος δεν είχαν παραχθεί ποτέ μαζικά.

Πλεονεκτήματα:
* Προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων και βοηθητικών Τ-λεμφοκυττάρων (CD4), στρατολογούν επίσης τα CD8 κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα, επίσης γνωστά ως φονικά Τ-λεμφοκύτταρα, μέσω των πρωτεϊνών του μείζονος συστήματος ιστοσυμβατότητας κατηγορίας Ι. Τα κύτταρα του σώματος εμφανίζουν πρωτεΐνες του ιού στην επιφάνειά τους μόνο μέσω αυτών των πρωτεϊνών, εάν τα ίδια τα κύτταρα έχουν παράγει τις πρωτεΐνες. Αν όμως απλώς χορηγηθεί μια πρωτεΐνη ή ένας νεκρός ιός, δεν μπαίνει σε αυτό το μονοπάτι και δεν εμφανίζεται στα Τ λεμφοκύτταρα, που δεν διεγείρονται.
* Αφού δεν υπάρχει ανάγκη για ιϊκό φορέα (δηλαδή για ένα απενεργοποιημένο ιό που λειτουργεί σαν μεταφορικό μέσο), δεν υπάρχει ο κίνδυνος της απόρριψης του εμβολίου λόγω προϋπάρχουσας ανοσίας, που θα μπορούσε να περιορίσει την αποτελεσματικότητα.

Eμβόλια mRNA Vs εμβόλια DNA
Η πλατφόρμα mRNA παρακάμπτει την ανάγκη το γενετικό υλικό να πρέπει πρώτα να εισέλθει στον πυρήνα του κυττάρου ξενιστή και από εκεί να δημιουργηθεί ο αγγελιοφόρος RNA όπως συμβαίνει σε ένα εμβόλιο DNA. Το 95% των κυττάρων που έρχονται σε επαφή, προσλαμβάνουν το mRNA και παράγουν πρωτεΐνες, οπότε είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία.
Τα εμβόλια ιικού φορέα, είναι μια σχετικά πρόσφατη προσέγγιση, όμως έχουν μελετηθεί εκτενώς στον HIV και άλλες ασθένειες και το εμβόλιο της Janssen για τον Ebola, το οποίο χρησιμοποιεί 2 διαφορετικούς ιικούς φορείς, έλαβε ευρωπαϊκή άδεια πέρσι τον Ιούλιο.


Ασφάλεια των εμβολίων mRNA
* Δεν μπορούν να προκαλέςουν λοίμωξη.
* Δεν εισέρχονται στον πυρήνα του κυττάρου, οπότε η πιθανότητα ενσωμάτωσής του στο ανθρώπινο DNA είναι μηδαμινή.
* Το σώμα διασπά το mRNA και τον φορέα λιπιδίων μέσα σε λίγες ώρες, καθησυχάζοντας ανησυχίες σχετικά με μακροπρόθεσμους κινδύνους. Ωστόσο, αυτή η ταχεία αποδόμηση δημιουργεί και ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265
Εμβολιασμός εγκύων και γυναικών που θηλάζουν

Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19, νοσηλείας σε ΜΕΘ, διασωλήνωσης, καθώς και θανάτου συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Γι' αυτό, η επιστημονική κοινότητα ερευνά το θέμα του εμβολιασμού τους.

Οι κίνδυνοι αφορούν τόσο τον πρόωρο τοκετό και την αυτόματη αποβολή, που έχουν παρατηρηθεί συχνά σε κυήσεις σχετιζόμενες με λοίμωξη COVID-19.

Δεδομένα από τις κλινικές μελέτες των εμβολίων δεν υπάρχουν, αφού οι θηλάζουσες και οι έγκυες γυναίκες είχαν εξαιρεθεί (ορθά) από τις μελέτες φάσης 3 για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων. Οι τελευταίες οδηγίες συστήνουν ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός και ότι πρέπει να γίνεται μόνο με εμβόλια mRNA. Ας δούμε τι και πως:

Καταρχάς, το ασφαλές προφίλ και η υψηλή αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων είναι εξακριβωμένη σε γυναίκες που δεν κυοφορούν.

Μετά την έγκριση των δύο εμβολίων mRNA COVID-19 (Moderna και Pfizer) το Δεκέμβριο του 2020 υπολογίζεται ότι έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ 11.087 έγκυες .

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA τα αποτελέσματα σε πληθυσμό εγκύων γυναικών. Αξιολογήθηκαν τα στοιχεία από 103 γυναίκες, οι οποίες είχαν εμβολιαστεί από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 και 28 γυναίκες με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 έως το Μάρτιο του 2021.

Αναλυτικά, ο πληθυσμός της μελέτης περιελάβανε 30 έγκυες γυναίκες, 16 θηλάζουσες και 57 γυναίκες που δεν ήταν έγκυες και δε θήλαζαν, και έλαβαν είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε της Moderna, καθώς και 22 έγκυες και 6 μη έγκυες, που δεν είχαν εμβολιαστεί, και είχαν λοίμωξη COVID-19.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα εξουδετερωτικά αντισώματα καθώς και η Τ κυτταρική ανοσία.

Μεταξύ των 103 γυναικών που εμβολιάστηκαν ηλικίας 18 έως 45 ετών, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου τέσσερις έγκυες γυναίκες ανέφεραν πυρετό, 7 θηλάζουσες και 27 μη έγκυες.

Αναφορικά με την αντισωματική απάντηση, αυτή ήταν επαρκής, τόσο στα εξουδετερωτικά αντισώματα όσο και στη CD4 και στη CD8 Τ κυτταρική ανοσία σε όλες τις ομάδες των γυναικών. Τα αντισώματα αυτά βρέθηκαν τόσο στο αίμα του ομφάλιου λώρου όσο και στο μητρικό γάλα.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στα νεότερα στελέχη Β.1.1.7 και Β.1.351, αλλά η Τ κυτταρική ανοσία ήταν επαρκής και στα στελέχη αυτά.

Συμπέρασμα: Τα mRNA εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα εντοπίστηκαν τόσο στο μητρικό γάλα όσο και στο αίμα του ομφαλίου λώρου στα νεογνά προσφέροντας τους έτσι προστασία έναντι του SARS-CoV-2.
 

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265

Πόσο γρήγορα αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα τα εμβόλια - Σύγκριση Pfizer με AstraZeneca​


Πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν τα πρώτα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, που διεξάγεται στην Ελλάδα (https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04743388).

Η μελέτη

Ο πληθυσμός αποτελούνταν από πολίτες ηλικίας 60-64 ετών, οι οποίοι εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο των AstraZeneca. Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν σε σύγκριση με υγειονομικούς, που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και είχαν ίδια ηλικία και φύλο με αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο των AstraZeneca.

Στόχος ήταν η αξιολόγηση της παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων, η οποία όταν ξεπερνά το επίπεδο άνω του 30% παρέχει ενδεικτική αδρανοποίηση του ιού, ενώ όταν τα επίπεδα φθάνουν άνω του 75% δηλώνουν εξασφαλίζεται πολύ υψηλή προστασία έναντι του ιού.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα 78 πολιτών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer με αυτά 73 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο των AstraZeneca.

Αναλυτικά, μετρήθηκαν με εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες τα αντισώματα την ημέρα της πρώτης δόσης του εμβολίου (πριν τον εμβολιασμό), 3 εβδομάδες αργότερα (ημέρα 22, πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer) και στη συνέχεια έπειτα από 4 εβδομάδες (ημέρα 50 μετά την πρώτη δόση του εμβολίου).

Τι βρέθηκε:
  • πριν την πρώτη δόση των εμβολίων δεν υπήρχε διαφορά στην τιμή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μεταξύ των δυο ομάδων.
  • Την ημέρα 22, πριν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, το 78% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, έναντι του 56% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.
  • Tην ημέρα 50, που η ομάδα του εμβολίου της Pfizer είχε λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου (διάστημα 4 εβδομάδων): το 98% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα (σχεδόν όλοι σε επίπεδα άνω του 75%) έναντι του 75% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.
  • Στην ομάδα του εμβολίου της AstraZeneca μόνο το 11% είχε τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 75%, 50 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων με θετικούς τίτλους αντισωμάτων και με το εμβόλιο της AstraZeneca, μεταξύ 3 και 7 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
 

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια - Νέα έκθεση των Βρετανών


Νέα στοιχεία από τη Βρετανία συνεχίζουν να δείχνουν ότι ο εμβολιασμός είναι έως και κατά 97% αποτελεσματικός στην προστασία από το θάνατο και τη νοσηλεία από κορωνοϊό (COVID-19).

Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση της New Public Health England (PHE) και μεταξύ άλλων δείχνουν ότι:

  • Άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση εμβολίου της AstraZeneca έχουν περίπου 80% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα άτομα. Αναλυτικά δεδομένα θα βρείτε εδώ.
  • Η προστασία έναντι του θανάτου από το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech αυξάνεται από περίπου 80% μετά από μία δόση σε 97% μετά από 2 δόσεις.
Ξεχωριστή νέα ανάλυση PHE επιβεβαιώνει επίσης ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Για τα άτομα άνω των 80 ετών, εκτιμάται ότι 2 δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 93%.
 

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265
Οι κίνδυνοι των θρομβώσεων

Με τη χρήση των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson έχουν αναφερθεί σπάνια περιστατικά επικίνδυνων θρομβωτικών συμβάντων. Αυτά αφορούν τα εξής σύνδρομα:

1. Θρομβώσεις στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου (CVST) και
2. Συνδυασμού θρόμβωσης-θρομβοπενίας (thrombosis-thrombocytopenia syndrome – TTS)

Δεν έχει νόημα να μπλέξουμε με αριθμούς (όποιος θέλει θα παραθέσω αναλυτικά δεδομένα από τις ΗΠΑ παρακάτω). Η τελευταία έκθεση του αμερικανικού CDC αναφέρει το εξής σημαντικό:

Ο κίνδυνος εμφάνισης CVST λόγω μόλυνσης με τον SARS-CoV-2 και εκδήλωση COVID-19 είναι 8 έως 10 φορές υψηλότερος από τον κίνδυνο CVST μετά τη λήψη εμβολίου έναντι της COVID-19.

Αν φοβάστε λοιπόν τις θρομβώσεις, τότε έχετε έναν επιπλέον λόγο να κάνετε το εμβόλιο, καθώς ο κίνδυνος θρομβώσεων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον ίδιο τον ιό!

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι σε έναν πληθυσμό 514.000 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαρτίου 2021, οι 20 διαγνώστηκαν με CVST.

Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου μετά από 182.000.000 δόσεις εμβολίων mRNA.

Τέτοια περιστατικά παρατηρήθηκαν έως και 2,5 εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου της J&J στις ΗΠΑ και έως 3,5 εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη.

Σε έκθεση του CDC και του FDA καταγράφεται από σχεδόν 7.000.000 ενήλικες εμβολιασμένους με το εμβόλιο της J&J, υπήρξαν μόνο 15 αναφερόμενες περιπτώσεις συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας (TTS).

Αντίστοιχα, έκθεση της 7ης Απριλίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σημειώνει ότι σε περισσότερα από 25.000.000 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώθηκαν 62 κρούσματα θρομβώσεων στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου (CVST).

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η θρόμβωση ή η υποψία θρόμβωσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιπηκτικά που δεν περιέχουν οποιαδήποτε μορφή ηπαρίνης (κλασσική μη κλασματοποιημένη ή ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους). Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC με τη σωστή θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς θα έχουν πλήρη ανάρρωση.\

Στιγμιότυπο 2021-05-23, 1.53.37 μμ.png
 

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265
Το "θαύμα" του Ισραήλ

Η ποσοστιαία μείωση των κρουσμάτων εκεί είναι εντυπωσιακή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ακόμη, και στους νέους (ηλικίες από 0 έως 19 ετών) που δεν έχουν εμβολιαστεί, η μείωση φθάνει στο 97,86%, γιατί έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι ενήλικες.

Στο Ισραήλ πλέον προσεγγίζουν αυτό που ακούτε καθημερινά περί "ανοσίας αγέλης".

176033608_3944421175597139_9015251529753005912_n.jpg
 
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
111
Παρα πολύ κατατοπιστικό.... μπορούμε να βρούμε από τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ πόσοι το εκαναν και τι ηλικίας είναι αυτοί που νοσηλευόται;
 

anegis

Well-Known Member
Εγγραφή
30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσιεύσεις
1.265
Στις ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε ένας που έχει κάνει και τις δυο δόσεις.
Αν δεν με απατά η μνήμη μου μόνο το 8% έχει κάνει τη μια δόση.
Οι υπόλοιποι είναι ανεμβολιαστοι.
Ακριβή δεδομένα θα σας δώσω αύριο και για τη μέση ηλικία.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Top